Kris eller uppgång för världen ?

För 10 år sedan verkade den globala ekonomin att vara på bättringsvägen.  Räntorna gick ner till 1 %, Storbritannien var i sitt 12:e år av oavbruten tillväxt, Kina var en del av WTO och alla trodde på att marknaderna själva kunde korrigera sig.

Den monetära systemkrasch som kom var oförutsedd och en total överraskning. IMF erkände att det hade gjort sig skyldiga till grupptänkande och tonade ner tecken på problem.

Ser man tillbaka och jämför, är dock 2014 inte så annorlunda jämfört med 2004. Den globala ekonomin är aktiv igen, med stor tillgång på billigt kapital.

En del optimister tror att perioden med låg inflation och fortsatt expansion har återvänt efter ett uppehåll som orsakats av kraschen. Lågkonjunkturer är sällsynta och länder återgår så småningom till en trendmässig tillväxt. Detta kan antingen vara början på en ny lång global uppgång, eller i ett annat fall en del av grupptänkande.

Kanske har IMF ännu en gång valt att ignorera de tecken som kan anas i 2014 som återigen kan leda till turbulens:

1. Den globala ekonomin är beroende av exceptionellt låga räntor. Räntorna är lägre i varje efterföljande cykel och räntorna är nu knappt över noll.

2. Obligationsmarknaden kan krascha eftersom världens centralbanker försöker återvända till en mer normal penningpolitik med en måttlig och gradvis höjning av styrräntorna.

3. Alla åberopade att skiffer olja och gas skulle bli vår nästa energikälla. Men 15 stora företag har skrivit av $35 miljarder i investeringar sedan boomen inleddes. Att få olja och gas ur marken har visat sig dyrare och mindre lönsamt än väntat.

4. Risken för resurskonflikter inom de kommande fem till tio åren, om inte det internationella samfundet blir bättre på att hantera den globala uppvärmningen . Extrema väderhändelser – från översvämningar i Storbritannien till torka i Australien – ökar.

5. Ökande ojämlikhet – en liten elit tjänar på den globala tillväxten. Längst ner, och i allt högre grad även för dem i mitten, är det en fråga om lönesänkningar, högre arbetslöshet, skuldsättning, åtstramning och fattigdom. De 85 rikaste människorna i världen äger tillsammans lika mycket som hälften av världens befolkning, men verkar omedveten om risken för omfattande social oro .

Vi får hoppas att dessa tecken inte blir mer reella och att vi ser en uppgång istället för en längre och djupare kris.

Posted on http://hedgenordic.com/

Related Posts

 • 86
  It certainly could be, but the odds do not favor it. Statistically speaking, it is far more likely that a run-of-the-mill correction is now underway and working its way through each sector of the market, to varying degrees of severity. Counter-trend rallies are sharp and short (think Wednesday), which is…
  Tags: usa, uk, europe, economy
 • 84
  The August 2013 gross domestic product report by the US Bureau of Economic Analysis drew little attention, but it contained a fairly remarkable piece of data: Inflation-adjusted GDP per capita in the United States hit a new all-time high in the second quarter of 2013, the first time a new…
  Tags: usa, uk, europe, economy
 • 72
  If trade and financial sanctions were imposed on Russia, the cost to the UK might well exceed the cost to Russia. That is presumably why the Foreign Office wrote - in a document carelessly (or deliberately?) displayed yesterday for the lenses of photographers - that "the UK should not support…
  Tags: uk, usa, economy
 • 71
  The pound rose the most in two months versus the dollar this week as manufacturing and production data signaled the U.K. recovery is on track, boosting bets the Bank of England will raise interest rate and is going to nudge higher throughout the course of this month The pound gained…
  Tags: uk, usa, europe, economy
 • 68
  10 years ago, the global economy seemed to be on the mend. Interests rates down to 1%, UK was in its 12th year of uninterrupted growth, China was a part of WTO and everyone firmly believed in self correcting markets. The monetary system crash was unforeseen and a surprise. IMF…
  Tags: uk, economy, usa, europe