Reflektion om : Sju råd: Så äter du smart för kropp och klimat

Idag skriver SvD :

http://www.svd.se/sa-ater-du-klimat-mat-smartast

Det känns som om SvD har valt att publicera enkla lösningar utan den fördjupning och diskussion som jag vanligtvis förväntar mig av er journalistik. Även om förekomsten av övervikt och kliniska fetma har ökat under de senaste årtionden så har detta hänt samtidigt som det genomsnittliga intaget av kalorier per person faktiskt har reducerats. Våra förfäder som arbetade med kroppen, gick och cyklade för att uträtta ärenden var tvungna att äta mer än vad vi gör idag.   Även om ökad kroppsvikt till viss del kan förklaras av en enkel och god tillgång på välsmakande kaloririka livsmedel som eventuellt kan åsidosätta normala mättnadsmekanismer, så kvarstår faktum att vi som population drastiskt har reducerat fysik aktivitet. Denna stillasittande livsstil är en oberoende faktor som leder till ökad ohälsa, men drar man SvD rekommendation till sin spets bör man inte träna mer eftersom detta skulle leda till att fler kalorier behöver konsumeras.  Det verkar därför på sin plats att istället fundera på hur maten produceras och transporteras.

Related Posts

 • 69
  Cartoonists from all over the world mourn in the wake of a Paris shooting that killed as many as 12 people, many of whom are members of Charlie Hebdo. http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/heartbreaking-cartoons-from-artists-in-response-to-the-ch
  Tags: notrading
 • 68
  In Europe, the last millennium has been shaped by successive waves of change, but which shifts, in which centuries, have really shaped the modern world? Historian Ian Mortimer identifies the 10 leading drivers of change http://www.theguardian.com/books/2014/oct/30/10-greatest-changes-of-the-past-1000-years
  Tags: notrading
 • 66
  Let’s do a quick review: meditation can help you cope with stress better, help you know (and like) yourself more, help you lessen anxiety and depression. Love music but find yourself drifting off and missing out in the middle of a concert or show? Meditation can help you to stay…
  Tags: notrading
 • 60
  Scattered mental activity and energy keeps us separated from each other, from our environment, from reality, and from ourselves. And that's a fact. From time to time, we always look for ways on how to loosen the grip of the "occupied aura" which dominates our existence. And as a result…
  Tags: notrading